DoCoS JO13-1

1e klasse 7

7 april 2018 12:00

Onbekend

Na de ruime 4-0 nederlaag vorige week tegen ASC JO13-1 kwam vandaag DoCos JO13-1 op bezoek. De Leidenaren staan op een keurige tweede plek in de stand maar kijkend naar de behaalde resultaten in zowel de najaar- als voorjaarscompetitie was dit toch zo’n horde die onze JO13-1 wel kon nemen. Dan moet de JO13-1 wel er voor gaan, meters maken, bereidt zijn om zichzelf op te offeren voor het teambelang en dat is precies wat het elftal van trainer Danny heeft laten zien vandaag.

Ten opzichten van vorige week zat er toch een kleine verrassing in de opstelling. Bram en Tom Benschop verruilde van positie zodat er iets meer controle zou zijn op het middenveld. Bowen begon weer in de spits nadat hij vorige week in voetballend opzicht een goede indruk maakte. Kees en Ryan begonnen op de bank en zo begon de wedstrijd klokslag 12:00. Dat was met name voor Tom Benschop even wennen en het kostte hem ook enige moeite om in zijn ritme te komen maar na 5 minuten kwam hij in zijn ritme en vervulde hij zijn taak prima. DoCos was zeker in de eerste 10/15 minuten de bovenliggende partij maar kwam niet tot kansen. Door de compacte opstelling en hardwerkende verdedigers en middenvelders was er voor DoCos geen ruimte om hun aanvallers in stelling te brengen. Helaas kwam door de gekozen tactiek Hazerswoude ook niet tot aanvallen en werd menig bal slordig verwerkt waardoor er sporadisch gevoetbald werd op de helft van de tegenstander.

Daar kwam na een minuut of 15 toch verandering in. Vanwege een blessure bij Tom Grootscholten moest rechtermiddenvelder Bram opeens (voor het eerst) centraal achterin gaan spelen en kwam Ryan op het middenveld erbij. Met Ryan kwam er op het middenveld iets meer ruimte om te voetballen en kwam Louk na een aantal aanwijzingen ook meer in zijn ritme. De eerste helft leverde voor beide partijen geen kansen op en zo gingen we rusten met een 0-0 stand.

In de rust ontstond het volgende probleem. Linksback Jari kon niet verder vanwege pijntjes en moest Tom Benschop naar de linkerkant en kwam Jan op rechtsback. Zo stond alleen Tom Verheul nog op zijn gebruikelijke plaats in de defensie en hij hield knap met de rest van de verdediging het doel schoon. Aan de andere kant was het de snelheid van de Hazerswoude aanvallers dat vandaag de doorslag gaf. Mede doordat we in de tweede helft met de wind in onze rug speelde kwam dat goed tot zijn recht.

Zo viel al snel na de rust de 1-0. Na een goede uittrap van Jeroen en een aantal goede combinaties over de rechterkant kwam de bal bij Bowen in het zestienmeter gebied. De spits bedacht zich geen moment en probeerde de bal met z’n linker in de verre hoek te krullen. Helaas kon de keeper dit rolletje pareren maar vergat hij de bal te klemmen. Linksbuiten Loe was er snel bij en schoot de bal in het lege doel. Zonder mooi te voetballen kwam de JO13-1 op voorsprong en het was ook pas de eerste echte mogelijkheid in de wedstrijd. Vaker hebben de toeschouwers van Hazerswoude dit soort wedstrijden gezien en ook elke keer werden die wedstrijden gewonnen. Dat was ook vandaag het geval en liepen de jongens eigenlijk uit na een comfortabele overwinning.

Want vier minuten na de 1-0 viel ook al de 2-0. Wederom was het Bowen die ontsnapte aan zijn directe tegenstanders alleen kon de keeper dit keer wel redding brengen maar wel met een corner als gevolg. De corner, die zoals gebruikelijk getrapt wordt door Ryan, kwam op kniehoogte voor Loe en de kleine linksbuiten volleerde zijn tweede treffer tegen het net. Het elftal zat op rozen maar wist wel dat het tot de laatste minuut hard moest blijven werken en je zag bij de Leidse tegenstander dat ze er toch langzamerhand doorheen begonnen te zitten terwijl onze jongens nog wel een halve marathon hadden kunnen lopen.

Het spel golfde op dat moment wel wat op en neer en wederom kwam Bowen tot twee keer toe oog in oog met de keeper van DoCos. Dit leverde één keer een corner op die niet werd gegeven en de andere keer werd Bowen op weg naar het doel dusdanig gehinderd dat de scheidsrechter een vrije trap had kunnen toekennen. Dit gebeurde niet en dus bleef de stand op 2-0 steken tot de 52e minuut. Onder het mom van drie keer is scheepsrecht zat het de bedrijvige spits nu wel mee. Loe was degene die de bal klaar legde en Bowen was degene die het laatste beetje hoop aan flarden schoot. De Leidenaren begonnen nog wel een slotoffensief maar door het harde werk van het middenveld en de verdediging viel er vandaag voor DoCoS niks te halen in Hazerswoude.

Een prima overwinning. Niet met oogstrelend combinatievoetbal zoals we graag willen zien maar gewoon door ontzettend veel werk voor elkaar te verrichten, compact te verdedigen en allemaal de duels aan durven te gaan. Dat zijn de eerste ingrediënten die nodig zijn om wedstrijden te winnen en dat is ook waar wij als team sterk in zijn maar waar wij zeker de komende periode nog stappen in kunnen maken. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij Kagia, wellicht dat we dan een goed vervolg kunnen geven aan deze wedstrijd.